ACM: prijsplafond stopt, neem vast energiecontract als je zekerheid wil
Nog een paar weken en dan houdt het prijsplafond voor gas, elektriciteit en stadsverwarming op te bestaan. De Autoriteit Consument en Markt adviseert daarom een vast contract te nemen als je de komende tijd zekerheid wilt over de hoogte van je gas- en elektratarieven.
“Vaste contracten zijn op dit moment goedkoper dan variabele contracten. Vaste contracten met een looptijd van 2 of 3 jaar zijn de afgelopen maand ca. 5 procent goedkoper geworden en zijn momenteel het goedkoopst”, aldus de ACM.
[…]
Verschil vast, variabel, dynamisch
Als je een vast contract neemt voor een bepaalde periode (vaak 1, 2 of 3 jaar) dan heb je die hele periode dezelfde energietarieven. Als ondertussen de variabele tarieven stijgen en hoger zijn dan die van je vaste contract dan heb je dus ‘geluk’. Maar als ze dalen dan heb je dus ‘pech’ want dan betaal je meer dan met een variabel contract. Je kan een vast contract niet zomaar voortijdig opzeggen. Je moet dan namelijk eerst betalen voor het financiële verlies dat je leverancier lijdt.
Bij een variabel contract kan het energiebedrijf de tarieven aanpassen. Meestal doen ze dit twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli. Ze moeten dat minstens 30 dagen van tevoren doorgeven. Je kan een variabel contract altijd kosteloos opzeggen en overstappen naar een andere leverancier
Bij een dynamisch contract verandert de prijs de hele tijd, iedere dag of zelfs ieder uur. Meestal kun je een dag van tevoren zien hoe laat welke prijs geldt. Het is dan extra aantrekkelijk om op bepaalde tijden veel of juist weinig elektriciteit te gebruiken. Je draait bijvoorbeeld een wasje of laadt je elektrische auto op als er veel zon is, zonnepanelen veel leveren en daardoor de elektriciteitsprijs laag is. Ook een dynamisch contract kun je altijd kosteloos opzeggen.