Zorgbuurthuis kan oplossing zijn voor stijgende kosten ouderenzorg
Oprichting van meer zorgbuurthuizen, zoals in het Brabantse Oss, kan helpen te besparen op de kosten van de ouderenzorg. Dat zeggen zorgdeskundigen en politici van links tot rechts.
Een zorgbuurthuis is een kleinschalige zorgvoorziening waar ouderen kunnen wonen en oud kunnen worden in hun eigen buurt of dorp. Het is een alternatief voor de verdwenen verzorgingshuizen. Ouderen die nog thuis wonen kunnen er wanneer ze willen binnenlopen om aan activiteiten mee te doen.
[…]
Geld is er
Gezondheidseconoom en hoogleraar aan de VU Marcel Canoy denkt dat dergelijke initiatieven kunnen helpen om de zorgkosten te verminderen. “Dit is de enige manier om de ouderenzorg overeind te houden, maar als je zo’n initiatief wil starten, word je van het kastje naar de muur gestuurd.”
Terwijl het geld er is, zegt Canoy. “Dat is geen probleem. Maar het vergt vooraf wel een investering en het is de vraag wie die gaat doen. Als je aanklopt bij de gemeente, stuurt die je naar de zorgverzekeraar. Als je bij de zorgverzekeraar komt, stuurt die je naar het zorgkantoor. Het zorgkantoor stuurt je naar de gemeente.”
Dus hekelt hij de politiek. Die zou veel te traag zijn met het opruimen van mogelijke belemmeringen voor het oprichten van dit soort tehuizen. “Ik zou, als ik minister van Langdurige Zorg was, alle partijen bij elkaar roepen, zorgverzekeraars, wethouders, en zeggen: overal waar het kan, moet dit uitgerold worden. Zo gaan we het doen. En wie zegt: het kan niet, die kan zich bij mij komen melden.”