Dit kan een nieuw kabinet doen om woningbouw aan te jagen (met dank aan de VVD voor de wooncrisis)
Er is een groot tekort aan woningen in Nederland en dat is een van de belangrijkste thema’s bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Zo’n beetje alle partijen vinden dat er snel meer nieuwe huizen gebouwd moeten worden.
Die 390.000 huizen die er te weinig zijn, staan er natuurlijk niet zomaar. Experts laten hun licht schijnen over wat een nieuw kabinet kan doen om de woningbouw te stimuleren, aan de hand van vier problemen.
Probleem 1: lange wachtlijsten voor te weinig sociale huurwoningen
Corporaties moeten meer geld overhouden, zodat ze meer kunnen bouwen, vinden verschillende deskundigen. Daarvoor zou de vennootschapsbelasting voor corporaties afgeschaft kunnen worden. “Zo’n beetje als enige land in Europa belast Nederland de clubs die goedkope huurwoningen bouwen. In andere landen krijgen die juist subsidie, dus dat is een raar verhaal”, zegt Frank Wassenberg van kennisnetwerk Platform31.
De belastingen voor corporaties zijn sinds dit jaar al verlaagd aangezien de verhuurdersheffing, die in 2013 werd ingevoerd, nu is afgeschaft. Dat scheelt corporaties zo’n 1,7 miljard euro per jaar. Afschaffing van de vennootschapsbelasting zou ze nog eens zo’n 1,1 miljard schelen.
“De vennootschapsbelasting is al een tijd een doorn in het oog van corporaties”, zegt Berry Blijie van onderzoeksbureau ABF Research. “Het is ook een beetje raar dat organisaties zonder winstoogmerk door zo’n belasting hun werk niet goed kunnen doen.” Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt TU Delft, is het daarmee eens: “Geef corporaties meer financiële ruimte”.
[…]
Verschillende experts vinden wel dat er gewaakt moet worden dat overheidsgeld om de bouw te stimuleren terechtkomt bij grondeigenaren als extra winst. “De markt moet nu ook zijn verlies nemen”, zegt ABN Amro-econoom Bisschop. “Het is een dilemma”, zegt Groot. “Hoe meer geld de overheid beschikbaar stelt, hoe beter de bouw op peil blijft. Maar ook hoe minder grondeigenaren verliezen nemen en plannen aanpassen. Grondprijzen zullen ook moeten dalen.”