‘Vergunningen lozen giftige stoffen van grote Nederlandse bedrijven achterhaald’
De vergunningen van zeker twaalf industriële bedrijven in Nederland voldoen niet aan Europese regels voor schoon water, meldt onderzoeksplatform Investico, dat samenwerkte met Het Financieele Dagblad, de krant Trouw en weekblad De Groene Amsterdammer. Het gaat onder meer om staalfabriek Tata Steel, chemieconcern Dow Chemical en fabrieken van Shell. Ze lozen giftige stoffen in wateren die volgens de Europese regels nu al sterk zijn vervuild.
Zo loost Tata Steel in IJmuiden zo veel kwik in het Noordzeekanaal dat de waterkwaliteit daar verder achteruitgaat. Dow Chemical in Terneuzen loost te veel zink op de Westerschelde en het Rotterdamse verfbedrijf Tronox op de Nieuwe Waterweg.
Andere bedrijven hebben geen onderzoeken uitgevoerd naar de mogelijke verslechtering van de waterkwaliteit, terwijl ze daar volgens de wet wel toe verplicht zijn. Het gaat dan onder meer om de raffinaderij van BP bij Rotterdam, het Twentse chemiebedrijf KLK Kolb en suikerproducent Cosun Beets Company (voorheen Suiker Unie) bij Dinteloord.
Bij de raffinaderij van Shell en olie-overslagbedrijf VPR Energy in de Rotterdamse haven, de Amsterdamse afvalverwerker AEB en de Groningse zoutfabriek Nedmag zijn de vergunningen verouderd, omdat de normen ondertussen strenger zijn geworden.