Nederland is slecht voorbereid op extreem weer: ‘Arme en eenzame mensen zonder airco lopen het meeste risico’
Madeleen Helmer | Klimaatverbond Nederland
Het Nederlandse klimaatbeleid is te zeer toegespitst op de lange baan en crisismanagement wordt niet serieus genomen. „Je kan wel bomen planten tegen de hitte: je hebt óók een crisisplan nodig.”
Ze pleit voor een klimaatbeleid dat meer rekening houdt met de acute gevolgen van klimaatverandering. Zoals hitte. Madeleen Helmer: „Er zijn veel scenario’s gemaakt met aandacht voor gemiddelde veranderingen, zoals temperatuur- en zeespiegelstijging. Maar er is nog een ander verhaal; de risico’s van extreem weer en de gevolgen daarvan voor vooral de armste mensen.”
Madeleen Helmer (65) is projectleider klimaatadaptatie bij Klimaatverbond Nederland, een vereniging van gemeenten, provincies en waterschappen, en daarvóór oprichter en directeur van het internationale klimaatcentrum van het Rode Kruis. Ze kijkt uit naar de nieuwe klimaatscenario’s die het KNMI maandag presenteert, een soort doorrekening van mondiale rapporten voor Nederland, en waarin naar ze hoopt niet alleen wordt gekeken naar de grote lijn, maar vooral ook naar extreem weer, zoals zomerdroogte de afgelopen jaren, verwoestende hagelstormen, zeven jaar geleden in Brabant, en overstromingen na overvloedige regenval, twee jaar geleden in Limburg.
Daar is te weinig aandacht voor?
„Dat heeft met de geschiedenis te maken. De eerste klimaatscenario’s van meer dan dertig jaar geleden hadden vooral tot doel om verdere klimaatverandering te voorkomen door het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen. Mitigatie. Pas later kwam het besef dat we ons ook zouden moeten aanpassen aan de klimaatverandering die niet meer te voorkomen is. Adaptatie.