Mensen met minimumloon leven volgens VN-studie steeds vaker in armoede
Werkende mensen die het minimumloon verdienen, leven steeds vaker in armoede. Dat zegt de Belgische armoede-expert Olivier De Schutter van de Verenigde Naties. Volgens onderzoek van de speciaal rapporteur leeft een op de vijf werknemers wereldwijd nu in armoede.
Een van de oorzaken hiervan is de hoge inflatie. Daarnaast loopt het aantal voltijdsbanen mondiaal terug. Dat houdt volgens de studie lage lonen in stand.
Veel mensen worden door hun werkgever gedwongen tijdelijke deeltijdbanen te accepteren. En die leveren werknemers minder geld op, staat in het rapport. Ook zouden werknemers vaker onterecht worden behandeld als zelfstandige.
“De wereldwijde loongroei nam begin 2022 voor het eerst in deze eeuw af”, stelt De Schutter. Hij wijst erop dat de winsten van bedrijven juist zijn gestegen.
Werk in de zorg vaak slecht betaald
Werkende mensen die het minimumloon verdienen en in armoede leven, hebben volgens de speciaal rapporteur vaak wel een baan die belangrijk is voor de maatschappij, bijvoorbeeld in de zorg.
“Het is absurd dat banen die de meeste waarde hebben voor anderen bij de laagstbetaalde banen horen, terwijl mensen die sociale schade en milieuschade aanbrengen veel betaald krijgen.” Daarmee bedoelt De Schutter werk in bijvoorbeeld de fossiele industrie, de tabakshandel of bij financiële bedrijven.
[…]
Plannen voor hoger minimumloon in Nederland
Ook in Nederland is de laatste maanden veel discussie ontstaan over werkende armen. Zo is bestaanszekerheid een belangrijk thema in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.
Verschillende partijen hebben al laten weten dat ze het minimumloon willen verhogen.