Waarom natuur in de wijk belangrijk is (en niet alleen voor bijen en vogels)
Natuurherstel staat de komende tijd hoog op de Europese agenda. Ook in steden en dorpen moet de natuur terugkomen; de biodiversiteit moet omhoog. Maar hoe brengen we het groen terug tussen het grijs?
In het kort
- Natuurherstel in steden en dorpen is belangrijk voor een gezonde leefomgeving.
- Een natuurinclusieve aanpak met minder stenen, meer inheemse planten en bomen bevordert biodiversiteit.
- Burgers kunnen bijdragen door groene tuinen aan te leggen en bloemen te kiezen met ecologische waarde.
In tijden van klimaatverandering en verstedelijking is het extra belangrijk om in een gezonde en leefbare omgeving te wonen. Dat begint bij de natuur om ons heen, liet onderzoek al vaker zien. In een ideaal scenario hebben naast mensen ook flora en fauna een prominente plek in de stad.
“Natuur om ons heen maakt ons mentaal en fysiek weerbaarder”, legt ecoloog Robbert Snep uit. Hij doet al jaren onderzoek naar groene steden aan Wageningen University & Research. Wonen in een groene omgeving kan bijvoorbeeld stress verminderen en bijdragen aan rust, inspiratie en ontspanning.
Maar Nederland blijft een sterk verstedelijkt land: we wonen massaal in steden en dorpen. Daar is in het verleden niet altijd prioriteit gegeven aan groen. Dat raakt behalve de mens ook diersoorten die de stad als leefgebied hebben. Denk aan de gierzwaluw, (dwerg)vleermuizen, huismussen, insecten en padden. Veel van deze soorten zijn bedreigd.