Voedselbank: Geen geld en dan verdwijnt ook nog de voedselhulp uit de buurt
Levensmiddelenverstrekking
De uitgiftepunten van de Voedselbank Rotterdam sluiten. Klanten moeten hun boodschappen verderop, in een voedselbanksupermarkt, gaan halen. Maar het uitgiftepunt is het ‘knooppunt’ van de wijk. „Dat wordt honger lijden.”
„Wil jij mijn bloemkool ruilen voor een zak chips?”, vraagt een gezette man aan een vrouw in een scootmobiel.
„Ja hoor”, zegt de vrouw en stapt voorzichtig uit om de bloemkool uit het bagagevak te halen. „Je moet zelf ook groenten eten, hè”, zegt ze bij het overhandigen.
„Komt goed”, roept de man vrolijk.
Ze zijn beiden net bij het uitdeelpunt van de voedselbank in Rotterdam Hillegersberg-Schiebroek geweest, gevestigd in de voormalige keuken van een verzorgingstehuis. Daar werden ze welkom geheten door meneer en mevrouw Kleijweg, die het voedseluitgiftepunt al 21 jaar runnen. Henny Kleijweg zit bij de ingang aan een tafeltje. Ze kent alle 120 klanten bij naam. „Goeiemorgen mevrouw. Dag meneer. Fijn u te zien. Hoe gaat het met uw vrouw?”
Daar hoorden de klanten het nieuws waar de meesten erg van schrokken. Anderen hadden al geruchten opgevangen: het uitdeelpunt gaat sluiten. Vanaf volgende maand zullen ze naar de nieuwe voedselbanksupermarkt in de wijk Crooswijk moeten voor hun gratis boodschappen. En dat is voor mensen uit Schiebroek een flink eind rijden met hun scootmobiel. Of een half uur tot drie kwartier reizen met bus of tram. Of bijna een uur lopen.
Buiten in de zon staat een hele rij mensen te wachten. Binnen staan zeven tafels met kratten voedsel. Er zijn kratten voor alleenstaanden, voor gezinnen en voor grote gezinnen. Per keer mogen er zeven mensen naar binnen. Zij laden hun tassen of boodschappenkarretje vol. Als ze klaar zijn, komt er een nieuwe krat en kan de volgende binnenkomen. Een geoliede machine.