Ooit was het voor de autogordel, nu het klimaat: demonstraties nemen toe
De A12 is vandaag weer het strijdtoneel van de klimaatactivisten van Extinction Rebellion. Dit soort acties winnen aan populariteit in Nederland, zien experts. Kritisch burgerschap en activisme zitten in de lift. “Er is veel om ontevreden over te zijn.”
In het kort
- Extinction Rebellion demonstreert vanaf zaterdag op de A12 tegen fossiele subsidies.
- Zulke demonstraties zijn sinds de financiële crisis flink toegenomen.
- Het toenemende protest leidt behalve tot spanningen tussen groepen ook tot maatschappelijke verandering.
Samenvatting gemaakt met behulp van AI. Deel je mening hier.
“Het zijn spannende tijden”, schrijft Extinction Rebellion in de Telegram-groep verbonden aan het A12-protest. “We bevinden ons op een kantelpunt. Welke richting het opgaat, hebben we in eigen hand. Zolang we groeien en niet opgeven, winnen we.”
Vandaag willen naar verwachting enkele duizenden klimaatactivisten de A12 in Den Haag bezetten. Niet één dag, maar iedere dag. Net zo lang tot ze krijgen waar ze al maanden campagne voor voeren: een einde aan overheidssteun voor de fossiele sector. Het demissionaire kabinet heeft eerder al gezegd de fossiele subsidies te willen afbouwen, maar dat gaat volgens de activisten niet snel genoeg.
[…]
Voor veel zaken die wij normaal vinden is ooit geprotesteerd
Hüzeir ziet oplopende spanning niet automatisch als iets negatiefs. “Historisch gezien zijn spanningen vaak een onderdeel van maatschappelijke verandering en uiteindelijk vooruitgang”, zegt de promovendus.
Denk aan het vrouwenkiesrecht, de veertigurige werkweek en zelfs de invoering van de autogordel. “Alle zaken die wij nu normaal vinden, zijn voortgekomen uit protest”, zegt hij. “Hoe groter de groep burgers die verzet pleegt, des te meer kans dat hun eis op de politieke agenda verschijnt.”
Ook Extinction Rebellion begon nog maar een paar jaar geleden in Nederland als klein groepje activisten. Inmiddels weet de beweging duizenden mensen te mobiliseren en volop de aandacht van de media te trekken. Dat laatste is een belangrijke oorzaak van hun succes, denkt zowel Hüzeir als Van Stekelenburg.