NAM wil nog meer boren onder de Waddenzee, maar wie zit daarop te wachten?

File:CSIRO ScienceImage 1905 Oil and Gas Drilling Platform.jpg” by division, CSIRO is licensed under CC BY 3.0

De NAM wil zo snel mogelijk beginnen met nieuwe gasboringen onder de Waddenzee voor de kust van Friesland. Het bedrijf eist snel een besluit van demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief over de vergunningsaanvraag. Omdat dat besluit er nog altijd niet is, stelt de NAM hem en andere vergunningverleners in gebreke.

Het is nog maar de vraag of Vijlbrief ja wil zeggen tegen de plannen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Politiek Den Haag zit – zeker in campagnetijd – niet te wachten op nieuwe boorprojecten. Ook in Friesland zelf is fel verzet, onder meer van natuurclubs. Bovendien dreigt verlies van de belangrijke Unesco-status.

[…]

Unesco is niet zozeer bezorgd over de mogelijke gasboring bij Ternaard, maar over alle economische activiteiten in de Waddenzee samen. Ook de zoutwinning en het leggen van kabels op de zeebodem schieten bij Unesco in het verkeerde keelgat.

De Waddenzee kreeg de Unesco-status in 2009 vanwege de uitzonderlijke natuurwaarde: droogvallende zandplaten, mosselbanken en niet te vergeten het unieke getijdensysteem. Een zeer prestigieuze status die geen enkel ander Nederlands natuurgebied heeft. Dus, vindt Schelhaas, ga niet op nog meer plekken in de zee boren. “Je verstoort het bodemleven, en de zeebodem daalt mogelijk.”

‘Drama voor uniek getijdensysteem’

En dat laatste kan rampzalig zijn voor broedende vogels, zegt Jorien Bakker van Natuurmonumenten. Want als de bodem daalt en de zeespiegel stijgt, verandert het getijdensysteem van eb en vloed. “Die wadplaten moeten af en toe droog komen te staan. Dat maakt dat dit leefmilieu zo goed voor al die vogels, die bijna nergens anders in de wereld zo kunnen broeden.”