‘Exotische’ dieren als Amerikaanse rivierkreeft steeds groter probleem
Halsbandparkieten in parken van grote steden, Amerikaanse rivierkreeften in Nederlandse slootjes, woekerende Amerikaanse vogelkers in het bos: invasieve exoten vormen een steeds grotere bedreiging voor de biodiversiteit wereldwijd.
Dat blijkt uit een rapport van de internationale organisatie IPBES, die kennis verzamelt over biodiversiteit en ecosystemen. Onderzoekers telden wereldwijd meer dan 37.000 planten en dieren die zich hadden gevestigd in een gebied waar ze van nature niet voorkomen. Dat aantal blijft maar groeien, vooral in Europa.
En dat is slecht nieuws voor de biodiversiteit, zegt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis en hoogleraar Natuurlijk Kapitaal aan de Universiteit Leiden. “Door de exoten kunnen inheemse planten en dieren serieus in de verdrukking komen. Maar het heeft ook impact op onze toekomst.”
Denk aan de waterschappen, die nu al veel tijd en geld kwijt zijn met het bestrijden van invasieve planten die watergangen verstoppen. Of neem de Amerikaanse vogelkers, een plant uit de rozenfamilie die al de bijnaam ‘bospest’ kent. “Die plant neemt hele stukken bos over.”