Overheidsregels met ‘hardvochtig’ effect: geen sociaal vangnet voor zorgverleners
Ondanks een recente uitspraak van de hoogste rechter, krijgen familieleden die betaalde zorg verlenen aan een zieke ouder of kind geen uitkering als de zieke overlijdt. Terwijl de zorgverlener dan meteen zonder werk en inkomen zit. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Een schrijnende, hardvochtige en onmenselijke situatie, zeggen deskundigen en betrokkenen.
Eind maart ging bij veel zorgverleners – die zorgen voor ernstig zieke mensen en die betaald krijgen via een persoonsgebonden budget – de vlag nog uit. De Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste bestuursrechter op het gebied van sociale zekerheid, deed een belangrijke uitspraak: zorgverleners betaald uit een pgb, die uitgesloten waren van een werkloosheids-, ziektewet- en arbeidsongeschiktheidsuitkering, hebben toch recht op ww als ze werkloos raken. Ook als er geen ww-premie is afgedragen.
Geen arbeidsrelatie
Drie maanden later blijkt dat uitkeringsinstantie UWV die uitspraak beperkt interpreteert. Daardoor zitten naar schatting zo’n 80.000 zorgverleners die een ernstig ziek familielid verzorgen nog altijd zonder sociaal vangnet. “Na de rechterlijke uitspraak kun je dit als overheid eigenlijk niet maken”, zegt Geerten Boogaard, hoogleraar decentrale overheden. Boogaard noemt het een wel erg “enge” interpretatie van de uitspraak.