Twijfels over uitstoot methaan en lachgas: ‘1,5 gradendoel mogelijk onhaalbaar’

IMG_1151A Joseph Augustus Knip. 1777-1847. Hertogenbosch, Paris,Rome Bétail dans un paysage . Landscape with cattle. vers 1820s Hertogenbosch. Het Noordbrabants Museum” by jean louis mazieres is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Terwijl landen met horten en stoten proberen hun CO2-uitstoot terug te dringen, blijft er grote onzekerheid over andere broeikasgassen. Het is onduidelijk of we de uitstoot van gassen als methaan wel genoeg kúnnen verminderen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden, blijkt uit nieuw onderzoek.

Het grootste deel van het wereldwijde klimaatprobleem wordt veroorzaakt door CO2 uit onze schoorstenen en uitlaten. Maar ook methaan, lachgas en andere broeikasgassen leveren een belangrijke bijdrage aan de opwarming van de aarde.

Voor die andere stoffen is veel minder aandacht dan voor CO2. De klimaatmodellen die wetenschappers gebruiken om de toekomstige opwarming te berekenen, bevatten hier ook relatief weinig informatie over.

Onderzoekers van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de Universiteit Utrecht hebben voor het eerst de onzekerheden in kaart gebracht rond de uitstoot van deze andere broeikasgassen. Daaruit blijkt dat het met name in de landbouw nog onduidelijk is hoeveel de uitstoot van methaan en lachgas kan worden teruggebracht.

Maatregelen vaak nog niet of nauwelijks getest

Methaan komt vrij via de adem en mest van koeien, en bij het verbouwen van rijst. Lachgas ontsnapt zowel uit kunstmest als uit ‘echte’ mest. Er zijn allerlei technieken bedacht om die uitstoot te verminderen, zoals aanpassingen in de voeding van koeien of in de opslag van mest. Maar vaak zijn die maatregelen nog niet of nauwelijks getest.

[…]

Volgens de onderzoeker is er nog veel “laaghangend fruit”, zoals methaanlekken in de olie- en gassector. Die kunnen goedkoop worden aangepakt, of zelfs met winst, omdat het weglekkende methaan nog verkocht kan worden als aardgas. Europa en de Verenigde Staten willen deze uitstoot snel terugbrengen.

Maar voor het verminderen van de methaanuitstoot in de landbouw hebben de meeste landen minder vergevorderde plannen. Sowieso valt wereldwijd nog maar 13 procent van alle methaanuitstoot onder enige vorm van klimaatbeleid, schreven wetenschappers vorige maand in het tijdschrift One Earth. Er is dus nog veel werk aan de winkel om die uitstoot scherp terug te dringen.