Rotterdamse corporatiebaas die strijdt tegen schandalige huren, is zelf vastgoedbelegger: ‘In deze tijd is dat ongelukkig’
Ook in onze regio bezitten woningcorporatiebazen privé huizen voor de commerciële verhuur. Dat blijkt uit een onderzoek van Nieuwsuur en NOS. Het gaat om topfunctionarissen bij drie Rotterdamse corporaties en één in Schiedam. Het is niet verboden maar wel ‘heel onwenselijk’ zeker als het gaat om vastgoed in het eigen werkgebied. Twee topfunctionarissen treden terug en twee beloven hun vastgoed te verkopen.
Naar aanleiding van het onderzoek van NOS en Nieuwsuur stappen de commissarissen van Havensteder en Woonplus Schiedam op. Bij Woonbron is het bestuursvoorzitter Richard Sitton die vijf woningen in Rotterdam verhuurt. Hij geeft aan zijn vastgoed te gaan verkopen. Daar is hij vorig jaar al mee begonnen omdat hij zich er steeds ‘ongemakkelijker’ bij ging voelen. Ook de directeur-bestuurder bij Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR), Hassan Najja, belooft zijn huizen (met uitzondering van zijn eigen woonhuis) binnen twee jaar te verkopen. Hij gaat binnenkort bij een andere corporatie aan de slag. Najja is sinds 2020 actief als vastgoedbelegger, niet in zijn werkgebied maar in Venray in Limburg. Daar woont hij en is hij ruim 15 jaar geleden wethouder geweest.
[…]
Ook bij Havensteder was de voorzitter van de RvC niet op de hoogte van vastgoedbezit van een collega-commissaris. Bij de NOS zegt hij dat de informatie ‘nieuw’ is. De Raad van Commissarissen vindt het ‘onwenselijk’ als commissarissen of bestuurders vastgoed exploiteren voor rendement. Met name als dit plaatsvindt in het eigen werkgebied.’ Ook deze commissaris is afgetreden.
[…]
Het privé verhuren van huizen door hoge functionarissen van woningcorporaties is niet verboden en de huidige integriteitscode van de sector benoemt wel belangenverstrengeling, maar gaat niet specifiek in op privébezit van vastgoed. Naar aanleiding van het onderzoek van Nieuwsuur en NOS heeft Aedes een brief gestuurd aan 265 bestuurders waarin staat dat de integriteitscode wordt aangescherpt. Voor overduidelijke belangenverstrengeling moet er ‘zero tolerance’ zijn, zegt voorzitter Martin van Rijn.