Overheid helpt mensen in de bijstand niet altijd goed genoeg
De Participatiewet, die sinds 2015 de bijstand regelt, heeft een te grote focus op betaald werk. Daardoor krijgen bijstandsgerechtigden niet altijd voldoende hulp bij hun problemen, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een nieuw onderzoek.
De wet heeft als voornaamste doel om zoveel mogelijk mensen weer aan het werk te helpen. Veel gemeenten richten zich daarom vooral op mensen die relatief makkelijk weer betaald werk kunnen doen. Maar mensen met een bijstandsuitkering hebben daar niet altijd behoefte aan, blijkt uit het SCP-onderzoek.
Mensen in de bijstand kampen vaak met andere problemen. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld problemen met administratieve of huishoudelijke taken, traplopen en gezondheid. Hierdoor nemen zij minder actief deel aan de samenleving en voelen ze zich vaker eenzaam.
Ook blijkt uit het onderzoek dat veel gemeenten een andere invulling geven aan de Participatiewet. De ondersteuning die mensen in de bijstand krijgen, kan dus per gemeente sterk verschillen.
SCP: Alle mensen met uitkering moeten dezelfde hulp kunnen krijgen
Op 14 juni debatteert de Tweede Kamer over het veranderen van de Participatiewet.