Wel of geen duurzame bank: stappen mensen daarvoor over?
De Eerlijke Bankwijzer laat al sinds 2009 onderzoek doen naar het duurzaamheidsbeleid van banken. Daarbij scoren de Volksbank en Triodos Bank beter dan de grootbanken ING, Rabobank en ABN Amro. Maar leidt dat onderzoek ook tot meer overstappers?
Wat is de Eerlijke Bankwijzer precies?
Onder die naam liet een groep maatschappelijke organisaties als Amnesty, Milieudefensie en Oxfam Novib voor de negentiende keer sinds 2009 een onderzoek doen naar het duurzaamheidsbeleid van Nederlandse banken. Vanochtend publiceerde Eerlijke Bankwijzer het meest recente onderzoek.
Daaruit bleek dat de drie Nederlandse grootbanken ING, Rabobank en ABN Amro slecht scoren. ING is hekkensluiter, met onvoldoendes op vijf van de zeven onderzochte thema’s. Triodos Bank en de Volksbank, de moeder van ASN Bank, scoren het beste. Dat is in lijn met eerdere uitkomsten.
Stappen klanten nu massaal over naar een duurzame bank?
Dat is moeilijk te zeggen. Het is ontegenzeggelijk zo dat duurzaamheid de afgelopen jaren een belangrijker maatschappelijk thema is geworden. De coronapandemie en de zorgen rond de (fossiele) energievoorziening hebben de discussie rond duurzaamheid aangewakkerd.
Dat is onder meer terug te zien door pressiegroepen die protesteren tijdens en rond aandeelhoudersvergaderingen. Dat kan dus wellicht ook leiden tot meer overstappers naar banken die goed scoren in het duurzaamheidsonderzoek.
En, is dat ook zo?
Concrete cijfers daarover zijn moeilijk te achterhalen. In het algemeen staat Nederland bekend als een land waar bankklanten zeer honkvast zijn.