Het tekenseizoen is officieel begonnen: waar moet je op letten en waar in onze regio worden de meeste beten gemeld?
Het is 1 mei en dat betekent het startschot voor het tekenseizoen in Nederland. Het is niet zo dat teken voor die tijd niet actief zijn, maar de maanden waarin zij het vaakst toeslaan zijn nu aangebroken. In ons land worden elk jaar zo’n anderhalf miljoen mensen gebeten door een teek. Waar moeten we op letten? En waar worden in onze regio de meeste tekenbeetmeldingen geregistreerd?
In welke periode zijn teken het actiefst?
In de maanden mei, juni en juli. Vandaar ook dat het tekenseizoen op de eerste dag van mei van start gaat. Dat wil overigens niet zeggen dat je in andere maanden geen tekenbeet kunt oplopen, want teken worden actief vanaf het moment dat de temperatuur boven de 7 graden uitkomt. De meeste mensen worden gebeten door een teek tussen maart en oktober.
Wat opvalt: is het buiten vochtiger, dan hebben teken het beter naar hun zin. In 2022, een jaar dat werd gekenmerkt door het droge voorjaar, werden minder tekenbeten geteld. Dit voorjaar zien we een ander weerbeeld. Het is een stuk natter en dus is het goed mogelijk dat we in 2023 weer te maken krijgen met een stijging.
[…]
Wanneer en waarom is de tekenbeet gevaarlijk?
Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen. Niet allemaal, maar wel degene die de zogeheten Borrelia-bacterie met zich mee dragen. Van de gehele tekenpopulatie in ons land zijn dat ongeveer één op de vijf teken. Per jaar krijgen ongeveer 27 duizend mensen te horen dat ze de ziekte van Lyme hebben. Tussen de 1000 en 2500 mensen houdt aan die besmetting langdurige gezondheidsklachten over, die variëren van gewrichtsklachten tot hartklachten en van huidklachten tot zenuwklachten.
Wanneer de teek binnen 24 uur op een goede manier wordt verwijderd, is de kans op ziekte klein, al is het niet onmogelijk. Daarnaast leidt een beet door een besmette teek lang niet altijd tot de ziekte. Lyme is echter niet de enige ziekte die de beestjes kunnen overdragen, want dat geldt ook voor het TBE-virus. De meeste mensen ondervinden hier weinig hinder van, maar bij een klein deel kan het voor ernstige klachten zorgen, zoals bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking.
Hoe kun je een tekenbeet herkennen? En waar nestelen ze zich graag?
Heb je te maken met een tekenbeet, dan kan het zijn dat je een zwart puntje op je huid ziet. De woorden ‘kan het zijn’ geven al aan dat dit soms nog best een klus is: een teek is met een grootte van 1 tot 3 millimeter ontzettend klein en dus ook makkelijk te missen. Doordat teken bloed opzuigen, wordt de tekenbeet na een paar dagen echter beter zichtbaar en groeit het uit tot een bolletje ter grootte van een erwt.
Teken hebben een voorkeur voor plekken waar het warm is. Bijvoorbeeld in de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet en in de omgeving van het ondergoed. Achter de oren komen teken ook graag, evenals rond de haargrens.