Shell belooft CO2-uitstoot van fabrieken in Rotterdam en Moerdijk komende jaren te verlagen
Shell zal de CO2-uitstoot van zijn fabrieken in Rotterdam en Moerdijk de komende jaren fors verminderen. Dat heeft het olie- en gasconcern afgesproken met het kabinet en de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant.
Het bedrijf wil in 2030 bijna 4 megaton minder CO2 uitstoten. Dat is 20 procent van wat de Nederlandse industrie in totaal moet reduceren tegen die tijd. Shell wil verder de stikstofuitstoot met minstens 10 procent verminderen.
De doelen staan in een intentieverklaring die volgens het ministerie van Economische Zaken een belangrijke stap is ‘om tot concrete en bindende maatwerkafspraken te komen’.
Lege gasvelden
Om de uitstoot te beperken gaat Shell onder andere CO2 opvangen en opslaan in lege gasvelden onder de Noordzee. Ook heeft het bedrijf de intentie om fossiele brandstoffen te vervangen voor groene elektriciteit en waterstof.
“Ik ben blij dat wij met elkaar ambitieuze afspraken hebben gemaakt en dat Shell hier zelf in investeert”, reageert minister Adriaansens van Economische Zaken. “Ik help graag bij de randvoorwaarden.”
Die hulp kan bijvoorbeeld bestaan uit het versnellen van de vergunningverlening voor verduurzamingsprojecten, het aanleggen van CO2- en waterstofpijpleidingen en verzwaring en uitbreiding van het elektriciteitsnet.
In 2050 CO2-neutraal
Dat Shell het voornemen heeft om minder CO2 uit te stoten met de twee fabrieken is geen grote verrassing. Twee jaar geleden kondigde het concern al een reductie in 2030 aan, nadat een rechter zich daarover had uitgesproken.
Voor die tijd kondigde Shell al aan dat het in 2050 CO2-neutraal wil zijn, maar het ontbrak aan een concrete doelstelling voor 2030.