Onderzoek: daling voedselverspilling stagneert
Nederlanders gooiden gemiddeld vorig jaar per persoon ruim 33 kilo aan voedsel weg. Dat is bijna een kilo minder dan bij de vorige meting in 2019, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. De daling stagneert wel, bij de vorige meting was de verspilling bijna 7 kilo per persoon minder geworden.
Voor het onderzoek, dat elke drie jaar wordt gehouden, is via steekproeven in dertien gemeenten het vuilnis van 130 huishoudens en het gft-afval van 110 huishoudens onderzocht. Daaruit bleek dat brood en deegwaren het meest worden weggegooid. Ook groente, fruit, aardappelen en zuivel belanden vaak in de kliko. Deze productgroepen waren goed voor meer dan de helft van de Nederlandse voedselverspilling.
Het voorkomen van voedselverspilling speelt een grote rol bij het tegengaan van klimaatverandering. In 2030 moet de verspilling zijn gehalveerd ten opzichte van 2015. In 2030 zou dan jaarlijks maximaal 21,6 kilo eten per persoon moeten worden weggegooid. Nederland ligt op schema om dat doel te halen, maar dan moet de daling niet verder afvlakken.
Het Voedingscentrum is blij dat er minder eten is verspild, maar maakt zich zorgen over de stagnatie. “Er is nog een hoop ruimte voor verbetering en er moet nog veel gebeuren om de doelstelling te halen”, zegt expert duurzaam eten Lilou van Lieshout. “Maar als we allemaal 250 gram voedsel per week minder weggooien, zijn we er al.”