Bijna alle gemeenten nemen inmiddels schulden van burgers over

pockets, empty, jeans
Photo by schuldnerhilfe on Pixabay

Het overgrote deel van de gemeenten in Nederland neemt met een saneringskrediet schulden over van mensen die ze zelf niet meer kunnen aflossen. Dat stelt het Waarborgfonds Saneringskredieten vast na onderzoek. Het fonds zegt “blij verrast” te zijn met de groeiende populariteit van het saneringskrediet, want het neemt doorgaans veel stress weg bij de schuldenaar.

Het saneringskrediet is een alternatief voor de traditionele schuldbemiddeling. Bij die oude regeling blijven schuldeisers drie jaar lang in beeld. In die periode lost de schuldenaar maandelijks af wat hij kan missen (de afloscapaciteit: alles boven het bestaansminimum). Als het lukt om aan die verplichting te voldoen, strepen de schuldeisers na die 36 maanden de schulden weg.

Bedrag ineens

Bij het saneringskrediet is dat anders. De gemeente neemt daarbij de schuld over. De schuldeisers krijgen vervolgens van de gemeente een bedrag dat overeenkomt met wat de schuldenaar in drie jaar zou kunnen aflossen. In ruil voor dat bedrag strepen de schuldeisers meteen de schulden door en verdwijnen ze uit beeld. Voor de schuldenaar blijft één schuldeiser over: de gemeente.

[…]

Schulden in Nederland

De laatste CBS-gegevens over schulden komen van 2021. Toen hadden ruim 620.000 Nederlandse huishoudens, 7,6 procent van alle huishoudens, geregistreerde problematische schulden. Dit zijn bijvoorbeeld achterstanden bij de Belastingdienst, de zorgverzekeraar of een registratie bij het BKR.

Volgens recent onderzoek van Deloitte, het Nibud en Universiteit Leiden kan iets meer dan de helft (54 procent) van de Nederlandse huishoudens alle rekeningen zonder problemen betalen. Bijna een op de vijf Nederlandse huishoudens had het afgelopen jaar moeite met het betalen van de noodzakelijke kosten voor levensonderhoud. Zo’n 60 procent van de Nederlanders is “financieel ongezond of kwetsbaar”.