Maquette verwoeste binnenstad Rotterdam in het museum: ‘Meer dan gebouwen en stenen, het is emotie’
“Dichter bij de verwoeste stad kun je niet komen”, zegt Rob Noordhoek van Museum Rotterdam ’40-’45 NU. Hij doelt op de enorme en gedetailleerde maquette van het Rotterdam van 1939 die sinds zaterdag in het museum te zien is. “Je kan er letterlijk met je neus bovenop staan, want de maquette is tegen de wand gezet.”
De negen vierkante meter grote maquette is de blikvanger van een nieuwe presentatie in het museum aan de Coolhaven. Op de presentatie staat de stad die er niet meer is centraal en is aandacht voor de emotie die dat voor Rotterdammers met zich meebrengt.
Want emotie over die verwoeste stad is er bij Rotterdammers nog altijd. Bij stadsgenoten die de stad van voor het bombardement nog kennen, maar ook bij mensen die de vooroorlogse stad niet hebben meegemaakt. “We merken dat in Rotterdam fascinatie is voor de stad die nog steeds zo snel verandert, maar zeker voor die traumatische verandering na het bombardement”, legt Noordhoek uit.
Gevoel bij de stad die er niet is
“Dat spreekt tot de verbeelding. Je ziet iets wat je herkent, maar ook wat totaal anders is, maar het is wel jouw stad. Mensen voelen echt wat bij die stad. Dus dit is wel een presentatie over gebouwen en stenen, maar het is ook heel veel emotie. Het betekent iets voor de mensen, het is iets wat ze missen, het is verloren. Het is meer dan een maquette, er zit veel meer achter voor Rotterdammers.”
De maquette is in de jaren 50 gebouwd op basis van kadastrale tekeningen, luchtfoto’s en straatfoto’s. “Ze hebben er jaren over gedaan”, weet Noordhoek. “De maquette heeft een schaal van 1 op 1000 en is gemaakt door het Bouwcentrum in opdracht van het Historisch Museum Rotterdam, onze voorloper.”