TU Delft zwijgt over namen Shell-deeltijdhoogleraren ‘vanwege de AVG’
Shell betaalt drie leerstoelen van deeltijdhoogleraren op de Technische Universiteit (TU) Delft, maar wil niet zeggen om wie het gaat. Om belangenverstrengeling tegen te gaan, wil minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf juist meer transparantie.
De Volkskrant vroeg de TU Delft naar de hoogleraren, vanwege een zaterdag te verschijnen onderzoeksartikel van de krant naar de banden tussen universiteiten en de fossiele industrie. Veel universiteiten heroverwegen momenteel hun samenwerkingen met de fossiele industrie, onder meer na acties van kritische medewerkers en studenten die vinden dat universiteiten de opwarming van het klimaat serieuzer moeten nemen en daarom die banden moeten doorsnijden. De Universiteit van Amsterdam kondigde vorige week aan voorlopig geen nieuwe projecten met Shell op te starten.
‘Transparantie en onafhankelijkheid zijn essentieel voor het goed functioneren van de wetenschap’, laat onderwijsminister Robbert Dijkgraaf weten in een schriftelijke reactie. ‘Vorig jaar heb ik moeten constateren dat de transparantie over nevenwerkzaamheden en financiering leerstoelen beter kan en moet. Daarom heb ik een brief aan universiteiten gestuurd om stappen te zetten. Ze hebben mij toegezegd dat zij met een compleet landelijk register komen en hun eigen interne registratie op orde brengen.’
Ook wetenschapsgenootschap KNAW is voorstander van zo’n register met nevenwerkzaamheden van hoogleraren, zoals banen elders.
‘Openbare informatie’
Transparantie hierover is bij uitstek van belang voor deeltijdhoogleraren. Hun leerstoelen worden namelijk betaald door een externe organisatie, in dit geval door Shell. Meestal werken de hoogleraren vier dagen per week bij het bedrijf en één dag op de universiteit. Ze kunnen zo een brug slaan tussen academie en praktijk, al is belangenverstrengeling een risico.