De warmtepomp rukt razendsnel op, tekort aan installateurs dreigt
Deze zomer zou het gedaan moeten zijn met de wachttijden voor de populaire warmtepomp. Wel zal het nog een tijd duren om de opgebouwde wachtlijsten weg te werken. Dat duurt mogelijk tot eind van dit jaar.
“We verwachten dat medio 2023 vraag en aanbod in balans zijn en we een normale levertijd hebben”, zegt Frank Agterberg van de Vereniging Warmtepompen. Leveringsproblemen door de corona-lockdown in China en een wereldwijd tekort aan componenten als printplaten en microchips leiden ertoe dat producenten niet aan de vraag kunnen voldoen.
Als gevolg van de hoge gasprijs is de warmtepomp bezig met een ongekende opmars: installateurs plaatsten vorig jaar 100.000 warmtepompen, 37 procent meer dan in 2021. Het kabinet wil dat dit aantal stijgt tot 200.000 warmtepompen in nieuwe en bestaande woningen in 2026.
Tekort aan installateurs
Vanaf 2026 wordt de hybride warmtepomp de standaard bij het verwarmen van huizen. In 2030 moeten 1 miljoen warmtepompen zijn geplaatst in bestaande woningen. De branche denkt dat het over drie jaar mogelijk is jaarlijks 300.000 warmtepompen te leveren. “Daarvoor moet de productie, de import en de installatiecapaciteit wel omhoog”, zegt Agterberg.
Er zijn verschillende type warmtepompen: een hybride warmtepomp werkt op stroom en maakt vaak gebruik van energie uit de buitenlucht. Hij is gekoppeld aan de cv-ketel die bijspringt als het buiten erg koud is. Een hybride warmtepomp is gemiddeld 60 procent zuiniger in energieverbruik.
Een elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast.
Maar al zouden de kosten eerder hoger dan lager zijn, een woordvoerder van kenniscentrum Milieu Centraal benadrukt dat door de gestegen gaskosten een overstap op een warmtepomp nog steeds de moeite waard is.