‘De roep van de pestvogel heeft iets van een lieflijk belletje, haast een ringtone’. De mooiste vogels in Nederland volgens Anneke Blokker
Het miegelt van de vogels in de tuin van Anneke Blokkers huis aan de rand van Edam. Vlak voor haar tuinramen biedt ze vetbollen en andere ‘vogelsnacks’ aan. Tijdens een anderhalf uur durend gesprek komen daar mussen op af en spreeuwen, vinken, mezen, wilde eenden, tortelduiven, een holenduif, een fazant en een halsbandparkiet. En dat is nog maar een fractie van de soorten die ze vanuit haar leunstoel regelmatig ziet langskomen, zegt ze. Ook winterkoninkjes, kepen, heggenmussen, groenlingen, ijsvogels, grote bonte spechten en groene spechten komen bij haar buurten. Met haar man Daan, ook ecoloog, en hun dochter Vos beleven ze veel plezier aan hun tuin, zegt ze: „Wij kijken geen televisie, wij kijken vogels.” Regelmatig publiceert ze ook over vogels.
Blokker (41) studeerde biologie en bos- en natuurbeheer. Veertien jaar werkte ze als stadsecoloog bij de Gemeente Amsterdam. Samen met een collega publiceerde ze in 2018 het Handboek natuurinclusief bouwen en ontwerpen. Deze gids voor stedenbouwers, (landschaps)architecten en ontwikkelaars bevat twintig ideeën voor het groener maken van gebouwen en de openbare ruimte. Deze ideeën, die bij de ontwikkeling van de woonwijk IJburg in de hoofdstad met succes werden toegepast, zijn inmiddels bij veel meer Nederlandse gemeenten het uitgangspunt bij stadsontwikkeling. Het gaat bijvoorbeeld om neststenen voor vogels, kasten voor vleermuizen, insectenhotels, bijenbakstenen, groene daken en natuurspeelplaatsen. Door natuurinclusief te ontwerpen, legt Blokker uit, creëer je in steden een ecosysteem met meer biodiversiteit en een prettig leefklimaat, zowel voor mens als dier.