Huizen bouwen van hout helpt tegen de opwarming van de aarde. Maar het is van belang ook andere perspectieven op bomen mee te wegen, zoals we dat in een democratie horen te doen, stelt filosoof Marjan Slob.
Het is geen kunst om te somberen over de toestand in de wereld. De kunst is om (liefst in zo aards mogelijke termen) te kunnen zeggen wat je hoop geeft. Voor mij is dat houtbouw. Huizen bouwen van hout is een praktijk die me blij maakt en troost, omdat die de wereld mooier zal maken.
OVER DE AUTEUR Marjan Slob is filosoof en schrijver. Haar boekje Door de bomen het huis: bouwen met hout is net uitgekomen bij uitgeverij Pluim.
De onderliggende logica is simpel. De groeiende wereldbevolking wil fatsoenlijk wonen, maar het beton waaruit het gros van de huizen wordt opgetrokken, draagt serieus bij aan de opwarming van de aarde; betonbouw is verantwoordelijk voor ruim 8 procent van de jaarlijkse wereldwijde CO₂-uitstoot.
Dat zorgelijke beeld kantelt radicaal als we in plaats daarvan met hout zouden bouwen. Bomen groeien juist door CO₂ uit de atmosfeer te halen. Tijdens het vermolmen geven ze dat broeikasgas weer af, maar als je een boom verzaagt, blijft het CO₂ opgeslagen in de planken – desgewenst eeuwenlang. Zolang je voor elke gekapte boom maar een jong boompje terug plant (dat is wel een harde voorwaarde), zal de CO₂-teller dus teruglopen naarmate je meer huizen bouwt.
Ziehier een serieuze win-winsituatie: je kunt bouwen naar hartelust en tegelijk iets aan het klimaatprobleem doen.
Woontoren HAUT
Bij houtbouw hoef je je niet alleen knusse boshutjes voor te stellen. Je mag gerust grootstedelijk dromen. Voorheen was hoogbouw met hout niet mogelijk, maar dankzij een nieuwe techniek waarbij planken dwars op elkaar gelijmd worden (‘kruislaaghout’), kun je van simpel vurenhout balken maken die een goed alternatief zijn voor gewapend beton. Het hoogste houtskeletgebouw van het land, woontoren HAUT vlakbij station Amsterdam Amstel, steekt 73 meter de hemel in.
Als houtbouw op grotere schaal wordt toegepast, zal het in prijs met betonbouw kunnen concurreren. En ook dat is een realistisch scenario. Zo heeft de metropoolregio Amsterdam een convenant gesloten waarin staat dat een op de vijf nieuwbouwwoningen in de regio in 2025 van hout zal zijn gebouwd. Aannemers weten nu dat ze in hout moeten kunnen bouwen als ze kans willen maken op een opdracht in die regio.