Oliegigant ExxonMobil voorspelde in jaren 70 al nauwkeurig klimaatopwarming
Het Amerikaanse olie- en gasbedrijf ExxonMobil wist al decennialang dat het gebruik van fossiele brandstoffen leidt tot de opwarming van de aarde. Desondanks zaaide het bedrijf publiekelijk twijfel over de betrouwbaarheid van klimaatmodellen, zo valt te lezen in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science.
In een nieuw onderzoek tonen klimaatwetenschappers aan dat de oliegigant al in de jaren 70 nauwkeurig wist te voorspellen dat de aarde op zou warmen met 0.2 graden per decennium. Het onderzoek van de oliegigant was net zo precies als overheidsstudies en publicaties van academici – en in sommige gevallen zelfs preciezer.
Het is al langer bekend dat ExxonMobil wist dat de uitstoot van fossiele brandstoffen schadelijk is voor het klimaat. Dat die voorspellingen zo accuraat waren, is nieuwe informatie.
ExxonMobils eigen wetenschappers wisten eind jaren zeventig al in detail van klimaatverandering
Olieproducent ExxonMobil was eind jaren zeventig al tot in detail op de hoogte van de klimaatgevolgen van het gebruik van fossiele brandstof. De modellen die eigen wetenschappers gebruikten, waren minstens even goed als die van onafhankelijke academische onderzoekers en overheden.
Terwijl de top van het concern al zeker sinds 1977 is geïnformeerd door eigen wetenschappers, bleef de leiding tot enkele jaren geleden twijfel zaaien over klimaatverandering, blijkt uit een studie die donderdagavond is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Science. Het is al langer bekend dat ExxonMobil op de hoogte was van de dreigende opwarming van de aarde, maar deze nieuwe studie maakt duidelijk hoe goed de eigen klimaatmodellen waren en tot in welk detail het oliebedrijf al vroeg wist wat de gevolgen waren van fossiele brandstoffen.
[…]
Leo Meyer, als klimaatwetenschapper en gastdocent verbonden aan Universiteit Utrecht, IPCC-hoofdauteur en wetenschappelijk adviseur bij vijftien VN-klimaattoppen, spreekt van een gedegen studie. ‘De conclusies lijken te staan als een huis. Hoewel ik de getallen niet kan narekenen, zie ik niets dat argwaan oproept.’
Meyer ziet dat de oliesector inmiddels klimaatverandering onderkent. ‘Als je kijkt naar hoe ze in de jaren negentig dachten en nu, kun je zeggen dat ze een draai gemaakt hebben richting netto nul uitstoot.’ Die draai is te langzaam en zeer waarschijnlijk te laat om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs, zegt hij, ‘maar je ziet verschuivingen en dat is vooruitgang.’