Voorbeeld nieuwe labeling door RVO

Ongeveer 7% van de woningen die in 2021 een nieuw energielabel hebben gekregen, hebben een verkeerd label gekregen. Dat blijkt uit onderzoek(externe link) dat jaarlijks naar energielabels wordt gedaan. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting heeft laten weten dat hij maatregelen neemt om dit te verbeteren.

Op 1 januari 2021 kwam er een nieuwe rekenmethode voor het energielabel voor woningen. Daarbij werd ook het rapport dat bij het energielabel hoort, uitgebreider. In het nieuwe energielabelrapport kan je niet alleen lezen hoeveel energie je woning verbruikt, maar ook waar de woning verduurzaamd kan worden.

[…]

Op 1 januari 2021 kwam er een nieuwe rekenmethode voor het energielabel voor woningen. Daarbij werd ook het rapport dat bij het energielabel hoort, uitgebreider. In het nieuwe energielabelrapport kan je niet alleen lezen hoeveel energie je woning verbruikt, maar ook waar de woning verduurzaamd kan worden.

Nieuwe rekenmethode zorgt voor problemen

InstallQ doet jaarlijks onderzoek naar de energielabels. De nieuwe rekenmethode voor energielabels zorgt voor problemen. De energielabel-makers moeten veel meer metingen doen en meer vragen beantwoorden waardoor ze meer fouten kunnen maken. Daarbij is er verwarring over wat er met sommige vragen precies bedoeld wordt. Bovendien was er een tekort aan energieadviseurs die labels konden maken, waardoor nieuwe energieadviseurs al mochten beginnen voordat ze volledig waren opgeleid. Het lijkt erop dat zij deels met onvoldoende technische kennis aan het werk zijn gegaan.

Verbetermaatregelen

Minister De Jonge neemt nu een aantal maatregelen om te zorgen dat dit beter gaat. De belangrijkste maatregel is dat de werkkwaliteit van energielabelaars beter gecontroleerd wordt. De Woonbond vindt het goed dat de minister direct maatregelen neemt. “Het energielabel is een onderwerp dat leeft bij huurders,” zegt Bastiaan van Perlo, beleidsmedewerker energie bij de Woonbond. Het energielabel bepaalt immers de volgorde waarin verhuurders hun woningen verduurzamen. De E-, F- en G-labels pakken ze als eerste aan. Bovendien heeft het energielabel invloed op de maximale huur die een verhuurder voor een sociale huurwoning mag vragen.

“Het energielabel is een onderwerp dat leeft bij huurders,” zegt Bastiaan van Perlo, beleidsmedewerker energie bij de Woonbond. Het energielabel bepaalt immers de volgorde waarin verhuurders hun woningen verduurzamen. De E-, F- en G-labels pakken ze als eerste aan.

Label opzoeken en bij twijfel laten toetsen

Bastiaan van Perlo: “Huurders hebben over het algemeen geen inzage in de gegevens waarop het energielabel van hun woning is gebaseerd en kunnen het daardoor niet laten controleren. Zij moeten erop vertrouwen dat het label juist is.” Wil je weten of jouw woning een energielabel heeft en welk label dat is? Op de website EP-online(externe link) kun je je adres invoeren (postcode en huisnummer) en zien welk energielabel jouw woning heeft. 

Hieronder nog eens twee Dutilhhuis-voorbeelden D en E (oude classificatie), gecheckt op EP-online.