man sleeping on bench in the middle of the street
Photo by John Moeses Bauan on Unsplash

Er belanden steeds meer arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa op straat. Volgens de laatste schattingen van het Rode Kruis zwerven er zo’n 2500 tot 3000 arbeidsmigranten uit de elf laatst toegetreden lidstaten van de Europese Unie in Nederland op straat. Het gaat vooral om mannen uit Polen en Roemenië.

Stichting Barka, een hulporganisatie voor dakloze EU-arbeidsmigranten, zegt dat de groep het laatste jaar sterk gegroeid is en dat het inmiddels om een groep van mogelijk tot wel 4000 mensen gaat. De hulporganisatie ziet in sommige steden een toename van 30 tot 50 procent in het afgelopen jaar.

Het Leger des Heils heeft geen cijfers maar “herkent het beeld” dat het aandeel Midden- en Oost-Europese daklozen toeneemt. Over het totale aantal dak- en thuislozen zei de organisatie vorige maand al dat het er bijna 25 procent meer zijn dan vorig jaar.

[…]

Formeel hebben dakloze EU-migranten recht op opvang als ze rechtmatig in Nederland verblijven. Dit is onder meer het geval als ze in Nederland hebben gewerkt, onvrijwillig werkloos zijn geraakt en zich hebben ingeschreven bij het UWV. Ze mogen minimaal een half jaar in Nederland blijven, maar langer als ze meer dan een jaar hebben gewerkt.

Als de EU-migrant sociale premies heeft betaald, kan hij of zij aanspraak maken op een WW-uitkering. Na vijf jaar rechtmatig verblijf in Nederland heeft een EU-migrant dezelfde rechten op sociale bijstand en opvang als alle andere Nederlanders.

Chwarscianek van Barka vindt het belangrijk dat de opvang van arbeidsmigranten humaner wordt, maar nog belangrijker is het volgens haar om de tijdelijke constructies van uitzendbureaus aan te pakken. “Dat is de bron van het probleem. Het wordt Oost-Europeanen aantrekkelijk gemaakt om hierheen te komen, maar eenmaal hier reizen ze tussen uitzendbureaus, worden ze niet ingeschreven en bouwen ze daardoor geen rechten op.”