De overheid gebruikt nog steeds omstreden systemen om fraude op te sporen, melden Argos en Lighthouse Reports dinsdag. Via zulke systemen worden burgers vanwege bijvoorbeeld hun leefomgeving op een risicolijst gezet, terwijl er geen aanwijzingen voor fraude zijn. Het gebruik is opmerkelijk, omdat de rechtbank het antifraudesysteem SyRI in 2020 juist heeft verboden.
In een samenwerking tussen onder andere de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank (SVB), gemeenten en het UWV, worden risicolijsten opgesteld. Daarvoor worden gegevens uit verschillende systemen aan elkaar gekoppeld.
[…]
“Ons grote bezwaar tegen de SyRI-werkwijze was dat onverdachte burgers massaal en op ondoorzichtige wijze werden doorgelicht door het koppelen van persoonsgegevens”, zegt Tijmen Wisman, voorzitter van Platform Bescherming Burgerrechten. “Uit de documenten blijkt dat deze werkwijzen na de SyRI-uitspraak gewoon zijn voortgezet.”
Meerdere maatschappelijke organisaties, waaronder Platform Bescherming Burgerrechten en FNV, bereiden daarom opnieuw een rechtszaak voor. Drie jaar geleden stapten ze al met succes naar de rechter vanwege de datakoppelwet SyRI.