Het nieuws van 2022 werd gedomineerd door problemen. Er is veel dat beter kan in het nieuwe jaar. Deze serie eindejaarsverhalen gaat daarom over de oplossingen. Vandaag deel 1: Hoe in Oss Oekraïense en andere vluchtelingen per ongeluk samenkwamen en andere gemeenten inspireren.
Ineens zaten er op een avond in april tachtig vluchtelingen uit het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel in de kantine van het gemeentehuis in het Brabantse Oss. Een foutje van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), dat dacht dat het oude belastingkantoor aan de Lievekamplaan nog leegstond.
[…]
‘Samenleven met verschillende culturen leerzaam’
Tot de sluiting in oktober 2023 blijven de vluchtelingen in het oude belastingkantoor. Het ietwat grauwe, meerdere verdiepingen tellende gebouw is inmiddels opgevrolijkt met vele muurschilderingen. Tijdens een wandeling door het pand laat Schuurmans zijn favoriet zien: die bij het winkeltje waar de bewoners spullen kunnen halen. De tekening van het vrouwenhoofd is gemaakt door een Oekraïense en ingekleurd door een Syrische bewoonster.
De Oekraïense Iryna Troskot vertelt in haar kamer op een van de woonunits buiten het gebouw hoe leerzaam ze het vindt om samen te leven met verschillende culturen. Zo raakte Troskot in een van de gemeenschappelijke keukens in het complex aan de praat met een vrouw. Terwijl hun kinderen samenspeelden, hadden de vrouwen het over de gerechten die ze aan het maken waren: iets Oekraïens en een Afrikaans gerecht. “Het was zo smakelijk”, zegt Troskot. “Ik wilde gelijk weten hoe ik dat zelf klaar moest maken.”
Troskot woont al enkele maanden bij Thuis in Oss nadat ze samen met haar zoontje uit Irpin was gevlucht. Hier is ze vertegenwoordiger van de Oekraïense bewoners in de wekelijkse bewonersraad. In die raad praten vertegenwoordigers van alle groepen bewoners over huisregels, activiteiten en problemen waar ze tegenaan lopen.
Zelf komt Troskot net terug van een overleg over het afsteken van vuurwerk tijdens Oud en Nieuw. Liever niet op het terrein zelf, zegt Troskot, want explosies horen ze in Oekraïne al genoeg.
[…]
Het gerechtshof noemde het onderscheid tussen Oekraïners en andere vluchtelingen al “ongeoorloofd”. Maar het verschil wordt waarschijnlijk rechtgetrokken als de nieuwe spreidingswet wordt aangenomen, denkt het hof.
Dat onderscheid is ook elke ochtend in Oss te zien. Daar gaan de Oekraïners om 7.00 uur massaal de deur uit voor werk, terwijl de andere bewoners meer thuisblijven. Zij mogen niet werken.