Vanaf 2024 worden verhuurders die exorbitant hoge huren vragen aangepakt. Ze riskeren een boete van 20.000 euro die kan oplopen tot 80.000 euro. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil zo een einde maken aan excessen op de huurmarkt en ervoor zorgen dat huurders een eerlijke prijs gaan betalen.
Hoe wil hij dat doen? Een puntenstelsel bepaalt de maximale hoogte van een huur. Nu geldt dat alleen voor sociale huurwoningen, straks ook voor particuliere huurwoningen tot 1.100 euro. De gemeente Rotterdam verwacht dat veel huren flink zullen dalen, met wel honderden euro’s.
Nu nog ligt de bal bij huurders zelf. Zij moeten naar de Huurcommissie stappen als ze vermoeden dat hun huur te hoog is, en dat moeten ze doen binnen zes maanden nadat het huurcontract is ingegaan.
Bescherming middeninkomens
Door de krapte op de woningmarkt accepteren huurders absurde huurprijzen en durven het niet aan te kaarten. Ze zijn bang hun dak boven het hoofd te verliezen, kennen de regels niet, komen er te laat achter of zien op tegen een juridisch traject. Als huurders geen bezwaar maken, dan hebben ze pech. Er ontstaat een gedoogsituatie waarbij ze de hoofdprijs moeten blijven betalen.
Vanaf 1 januari 2024 gaat dat veranderen en ligt de bal niet meer alleen bij de huurders. “Door de enorme schaarste wordt de hoofdprijs gevraagd voor woningen die dat echt niet waard zijn”, zegt minister De Jonge. “Terwijl leraren, verpleegkundigen en politieagenten die rekening mogen betalen. Met regulering wil ik hen beter beschermen tegen excessen, zodat mensen een eerlijke prijs voor hun woning betalen.”
De maximale huurprijs wordt bepaald door het aantal punten in het zogeheten woningwaarderingsstelsel (wws). Het puntenaantal wordt vastgesteld door het woonoppervlakte, de WOZ-waarde en het energielabel. Nu geldt het puntensysteem alleen voor de lagere huren met een maximale score van 141 punten. Dat gaat over sociale huurwoningen tot 763 euro per maand. Vanaf 1 januari 2024 bepaalt het puntensysteem ook de maximale huurprijs voor woningen met een maximale score van 187 punten. Dit zijn huurwoningen tussen de 750 en 1100 euro, de zogeheten middenhuur. Alles boven de 187 punten is straks vrije sector en dan mogen verhuurders vragen wat ze willen.
Reactie wethouder Chantal Zeegers: ‘In Rotterdam betalen huurders gemiddeld 200 euro te veel’
“Minister De Jonge heeft een goed plan neergelegd. Als Rotterdam knokken we enorm om malafide verhuurders goed aan te pakken en dit is een mooie stap want het is echt nodig.” […]
In de wijken Bloemhof, Carnisse, Hillesluis, Oud-Charlois, Tarwewijk en Oud-Mathenesse hebben dit jaar 833 huurders het huurteam ingeschakeld. Bij 87 procent is er een misstand vastgesteld. Dat kan gaan om een te hoge huur, achterstallig onderhoud en onwettige contracten. In de rest van de stad zijn 329 huurders bezocht. Daar was in 73 procent van de gevallen iets mis. Gemiddeld lag de huur van de woningopnames 210 euro te hoog.
[…]
Huurteam Rotterdam: ‘Het neemt drempels weg’
Fleur van Leeuwen van het Huurteam Rotterdam vindt dat de plannen van de minister zorgen voor meer huurprijsbescherming voor huurders. “We zien dat er voor woningen in de middenhuur veel hogere huurprijzen worden gevraagd dan de wettelijk maximale huurprijs. Via de Huurcommissie kunnen ze geen lagere huur afdwingen. De kantonrechter is vaak de enige weg die huurders in de vrije huursector kunnen bewandelen, met alle kosten van dien. Met de plannen van Hugo de Jonge wordt deze drempel weggenomen.”