energy crisis, thermostat, heating
Photo by geralt on Pixabay

Energieleveranciers moeten per 1 januari de meterstanden van klanten op gaan vragen, stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dit geldt voor alle mensen met een domme meter of slimme meter die geen meterstanden doorgeven. Alleen dan kun je het prijsplafond controleren en worden klanten afgerekend op het daadwerkelijke energieverbruik.

Dit is goed nieuws voor consumenten met een domme meter, want mensen betalen voor hun daadwerkelijke verbruik en je weet dan of je binnen het prijsplafond blijft.

Consumenten die niet tijdig hun meterstand doorgeven, krijgen wel te maken met een schatting. Het opvragen van de meterstanden kan voorkomen dat mensen kunnen sjoemelen met hun meterstanden, waardoor de overheid te veel betaalt voor het energieplafond. 

Wat voor bewijs?

Of het sjoemelen met het opvragen van de meterstand tot het verleden behoort, hangt af van de manier waarop mensen hun meterstand moeten doorgeven. Als ze een los cijfer mogen mailen, is sjoemelen nog steeds mogelijk. Maar als hen gevraagd wordt een foto te sturen, wordt het al weer een stuk ingewikkelder. Het is nog niet duidelijk wat voor manieren leveranciers gaan gebruiken. 

[…]

Eén miljoen ‘domme’ meters

Er zijn één miljoen ‘domme’ energiemeters in omloop, waarbij de meterstand niet automatisch wordt doorgegeven aan de energieleverancier. Die klanten lopen het risico te veel te betalen, onthulde RTL Nieuws eerder.

Niet alle energieleveranciers bieden nu de mogelijkheid om zélf tussentijds je meterstanden door te geven als je tarief wijzigt, bleek uit een rondgang van RTL Nieuws onder 15 leveranciers.

Sjoemelen met meterstanden is verboden

[…]

Woldring vindt het een goed idee als bij iedere tariefswijziging en bij de start van het energieplafond actief de meterstanden worden opgevraagd door het energiebedrijf. Zo betaalt de consument het juiste tarief bij de juiste periode en voorkom je misbruik.

Het Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt riep in het Kamerdebat Prijsplafond al eerder op tot extra controle: “Waarom is er niet een massale actie voor domme meters: neem een foto, certificeer die foto en stuur hem op 31 december op. Ik wil een nationale actie: lees je meter uit!”

Storing met slimme meter

Woldring ziet niet alleen een probleem voor consumenten met een domme meter, maar ook voor klanten met een slimme meter die langdurig een storing aangeeft. Ook deze klanten zouden zélf hun meterstand moeten kunnen doorgeven.

Uit eerdere mediaberichtgeving bleek dat het gaat om een storingspercentage van ruim 4 procent per jaar. Bij zo’n half miljoen huishoudens werkt de slimme meter niet naar behoren en dat kan leiden tot foutieve rekeningen. 

“Als een storing één dag duurt, is dat geen probleem. Maar als de slimme meter geruime tijd in storing is, krijgen die klanten ook mogelijk met een schatting van hun meterstand te maken. Ook zij zouden de meterstand zelf van hun display moeten aflezen en kunnen doorgeven”, zegt Woldring.

Veel signalen bij ACM

Bij de ACM komen veel signalen en vragen binnen voor het uitlezen van meterstanden voor de momenten waarop het tarief wijzigt. Begin december waarschuwde de ACM alle leveranciers nog eens zich aan de regels te houden, blijkt uit een mail die in handen is van RTL Nieuws. 

Volgens de ACM moeten energieleveranciers bij een niet-uitleesbare slimme of een domme meter de klant iedere keer om de meterstand vragen zodra het tarief wijzigt. Alleen als de klant niet de meterstand wil doorgeven, mag je het energieverbruik schatten. En nu worden klanten niet actief om hun meterstand gevraagd bij een prijswijziging. De ACM geeft aan klanten met een ‘domme’ meter de tip zelf de meterstanden bij te houden.

Geen contract aanbieden

De ACM besluit de mail met een waarschuwing: als een energieleverancier de meterstanden niet vaker wil inzetten dan bij de jaar- of eindnota, mogen zij geen contracten aanbieden waarbij het tarief wijzigt gedurende de loop van een jaar.   

De ACM wil op korte termijn met branchevereniging Energie-Nederland in gesprek om na te gaan waar vergunninghouders tegenaan lopen die problemen hebben met dit proces. 

Modelcontract op site is verplicht

Verder gaat de ACM strenger toezien dat alle energieleveranciers op hun site een modelcontract aanbieden, dat gebeurt nu niet altijd terwijl dit wél verplicht is. De toezichthouder heeft alle leveranciers zonder modelcontract hierop aangesproken.