De regeling die jarenlang nodig was om zonnepanelen financieel aantrekkelijker te maken is niet meer nodig en wordt ook steeds oneerlijker. Dat zeggen energiebedrijven en -experts. Het gaat om de zogeheten salderingsregeling.
“Mensen zonder panelen zijn het bokje”, zegt Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen. “En de verschillen worden de komende jaren alleen maar groter. De overheid moet op tijd ingrijpen.”
De afgelopen jaren zijn er zo veel zonnepanelen neergelegd in Nederland, dat er regelmatig meer elektriciteit wordt opgewekt dan op dat moment nodig is. Deze zomer was het resultaat daarvan beter zichtbaar dan ooit tevoren. Door het grote aanbod daalden de stroomprijzen ’s middags geregeld richting nul, of zelfs daaronder. Op steeds meer plekken kon het stroomnet de pieken al niet meer aan.
Maar uitzonderingen daargelaten, maakt dat voor de eigenaren van zonnepanelen niet uit. Dankzij het salderen hebben zij geen last van de lage stroomprijs op het moment dat zij het meest opwekken. En ook de hard oplopende kosten van die pieken en dalen op het net, zijn niet alleen voor hun rekening. Iedereen betaalt eraan mee.
Tegelijkertijd betaalt een investering in panelen zich snel terug. Met de huidige energieprijzen is drie tot vijf jaar in veel gevallen haalbaar. Dat betekent een rendement van 20 tot 33 procent.
[…]
“De kosten van de regeling nemen toe, omdat de groep met zonnepanelen groter wordt, terwijl de groep mensen die moet betalen krimpt”, zegt Caroline Princen, ceo van Budget Energie. In die laatste groep zitten volgens Princen bovengemiddeld veel mensen met een laag inkomen. Dat zijn huishoudens die een investering in zonnepanelen vaak niet kunnen doen.