Op het terrein van Schiphol heeft de marechaussee alle daar fietsende klimaatactivisten aangehouden. Dat gebeurde op hardhandige wijze. In totaal heeft de marechaussee ruim 200 klimaatactivisten aangehouden, omdat zij privéjets hebben geblokkeerd. Rond 19.15 uur werd de laatste actievoerder weggevoerd.
De fietsende activisten maken deel uit van een groep leden van Extinction Rebellion en Greenpeace die actievoert op Schiphol-Oost, waar de zakelijke vluchten worden afgehandeld. Ze werden aan het eind van de middag van hun fietsen getrokken en aangehouden.
Sommigen van hen werkten niet mee en moesten worden meegesleept.
Volgens de marechaussee worden de arrestanten ‘één voor één geregistreerd en geïdentificeerd’. Daarna beslist het Openbaar Ministerie wat er met ze gebeurt. Een woordvoerster van het OM verwacht daar pas na het weekend iets over te kunnen zeggen.
De gearresteerde demonstranten zijn overgebracht naar onder meer de Koningin Máxima-kazerne en andere locaties op of bij Schiphol. “Ze hebben met z’n allen een strafbaar feit gepleegd”, zegt de woordvoerder.
Sector privéjets boos om protest: ‘Dit is onacceptabel’
Compleet onacceptabel, noemt de European Business Aviation Association (EBAA) de blokkade op Schiphol. Een groep klimaatactivisten heeft het gebied betreden waar de privévliegtuigen staan. Volgens de branchevereniging voor zakenluchtvaart kon door de actie ook een medische vlucht niet doorgaan, iets dat door Schiphol wordt ontkend.
“Wij vinden deze actie echt disproportioneel”, zegt woordvoerder Róman Kok namens de EBAA. “Zakenluchtvaart heeft een slechte reputatie, maar wij doen meer dan mensen weten. Medische vluchten zijn onderdeel van onze industrie, zoals patiënten en doktoren die overgevlogen moeten worden.”
Volgens Kok zouden twee medische vluchten, eentje van en eentje naar Amsterdam, zijn gehinderd door de klimaatactivisten, maar dat wordt expliciet ontkend door Schiphol. “Medische vluchten konden onverstoorbaar doorgaan. En zijn ook onverstoorbaar doorgegaan”, zegt een woordvoerder.