De provincie Noord-Brabant heeft besloten om geen vergunningen meer in behandeling te nemen van melkveehouders die hun stal willen aanpassen om de stikstofuitstoot te verminderen. Nieuwe aanvragen voor emissie-arme vloeren worden voorlopig niet meer in behandeling genomen, hoewel eerder was besloten dat dit tot 2024 mogelijk zou zijn.
Op het gebied van stikstofreductie voerde Brabant lange tijd een eigen beleid: boeren kregen de kans om hun stal aan te passen, bijvoorbeeld met een zogeheten emissiearme vloer. Het was de bedoeling om zo de stikstofdoelen te halen, en de aanpak zou een voorbeeld voor de rest van het land kunnen zijn.
Wat is een emissiearme stal?
Een emissiearme stal heeft een speciale vloer. De urine van de dieren stroomt door een goot in de vloer naar de kelder. De poep blijft achter op de vloer, die regelmatig wordt schoongeveegd. Omdat de urine en de ontlasting niet met elkaar mengen, zou minder ammoniak moeten ontstaan, waardoor ook de uitstoot van stikstof minder zou moeten zijn. De theorie is omstreden.
De laatste tijd is dat beeld veranderd. Sommige banken willen bijvoorbeeld geen lening meer geven voor aanpassingen in de stal, omdat er een kans bestaat dat een boer zijn bedrijf straks moet sluiten. Ook hebben de Raad van State en natuurorganisaties de werking van de emissiearme stallen meerdere keren onderuit gehaald. Daarnaast zijn er boeren die twijfelen over de regeling.