“Een groots moment en een mooi moment” zei minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming. Hij bevestigde vrijdag dat het kabinet excuses gaat maken voor het slavernijverleden. Ook zouden er miljoenen uitgetrokken worden voor bewustwording van het slavernijverleden.
In 2020 maakte premier Rutte duidelijk dat er nog geen excuses zouden komen. “Het is geen raar verzoek. Maar de vraag is of je mensen die vandaag leven, verantwoordelijk kunt houden voor het verleden. Dat kunnen anderen weer als pijnlijk ervaren”, zei hij in een debat in de Tweede Kamer.
“Niemand van nu is schuldig aan de slavernij”, zegt schrijver en historicus Cynthia McLeod. “Maar het is goed dat Nederland excuses maakt.” Ze schreef meerdere boeken over het koloniale en slavernijverleden in Suriname. Een van haar boeken is Hoe duur was de suiker, waarin ze beschrijft hoe tot slaaf gemaakten werden gedehumaniseerd.
“Zwarte mensen waren in de tijd van de slavernij geen mensen”, zegt McLeod. “Menselijke eigenschappen werden tot slaaf gemaakten ontnomen. Er werd over hen gezegd dat zij geen intelligentie en geen gevoelens hadden. Dat is wat de slavernij zo erg maakt. Uiteindelijk werd het afgeschaft, maar deze manier van denken over zwarte mensen is niet direct weggenomen. En dat is de doorwerking van het slavernijverleden.”