Illustratie ©Voices for Women Pijn op de borst? Paniek. Migraine? Stress. Extreme buikpijn? Trekt vast wel weg.Pijn op de borst? Paniek. Migraine? Stress. Extreme buikpijn? Trekt vast wel weg.

Al tientallen jaren worden vrouwen verkeerd of niet gediagnosticeerd met een ziekte omdat het mannenlichaam in onderzoek en praktijk vaak de norm is. Vandaag overhandigt de stichting Voices For Women een petitie met ruim 53.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor genderspecifieke zorg.

Structureel geld om deze problematiek op te lossen is er nu niet. Het ministerie van Volksgezondheid gebruikt nu 3 miljoen euro om de kennisachterstand over sekse- en genderverschillen te verkleinen. Dat is een fractie van het geld dat in totaal beschikbaar is voor medische onderzoeken (326,2 miljoen euro).

Vóór en dóór mannen

“De geneeskunde is voor een groot deel in de jaren 50 en 60 ontwikkeld, vóór en dóór mannen”, legt hoogleraar Bart Fauser uit. Hij zet zich als medeoprichter van Alliantie Gender en Gezondheid in om het besef over genderverschillen in de zorg te vergroten.

“In die tijd is er bewust voor gekozen om studies vooral uit te voeren op mannen. Grotendeels omdat bij vrouwen ernstige complicaties zouden kunnen ontstaan bij onverwachte of onbedoelde zwangerschappen.” De veronderstelling was dat de onderzoeksresultaten voor mannen hetzelfde waren als voor vrouwen. “Dat klopt niet. Bijna alles in het lichaam verschilt voor man en vrouw.”

De laatste tijd zijn vrouwen als onderzoeker en arts belangrijker geworden. Maar vooral in het buitenland is er meer aandacht voor dit thema gekomen. “Langzaamaan komt er meer kennis beschikbaar, maar die heeft de zorg in Nederland nauwelijks beïnvloed. Zelfs anno 2022 zijn vrouwen slechter af dan mannen in de zorg”, zegt Fauser.

[…]

Volgens Fauser is het een tweeledig probleem. Niet alleen is er te weinig aandacht voor man/vrouw-verschillen bij algemene ziektes, er is ook nauwelijks aandacht voor vrouwspecifieke ziektes, zoals endometriosevleesbomen en PCOS.

Mirjam Kaijer geinterviewd door Humberto Tan over haar boek: ik ben geen man