Shell Pernis” by dutinpar is licensed under CC BY-NC 2.0

Oliebedrijven De kwartaalwinsten van de grote olie- en gasbedrijven zijn astronomisch hoog. Ze profiteren van de extreem gestegen energieprijzen.

8,2 miljard dollar winst voor BP. 19,7 miljard dollar voor Exxon Mobil. 9,5 miljard dollar voor Shell. 12,6 miljard voor Chevron. 9,9 miljard voor Total. En – baas boven baas – 42 miljard dollar nettowinst voor Saudi Aramco.

Waar in heel Europa huishoudens geconfronteerd worden met ongekend hoge energierekeningen, en bedrijven door de extreme energieprijzen hun productie noodgedwongen terugschroeven of zelfs stilleggen, boeken de grootste olie- en gasbedrijven van de wereld juist ongekende winsten.

[…]

In alle gevallen waren de winsten nog hoger dan kenners vooraf hadden verwacht. Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) koersen de vijf grootste oliebedrijven ter wereld dit jaar tezamen af op een astronomische winst van 4.000 miljard dollar – een verdubbeling ten opzichte van de gemiddelde gezamenlijke winst in de afgelopen vijf jaar en een niet eerder gezien niveau.

En dat allemaal ‘dankzij’ de oorlog in Oekraïne.

[…]

Met de winst groeit ook de maatschappelijke kritiek. In de Verenigde Staten beschuldigde president Joe Biden de olie- en gasbedrijven er maandag van rijk te worden over de ruggen van oorlogsslachtoffers in Oekraïne. Hij noemde de megawinsten „schandelijk” en dreigde met het invoeren van een belasting op ‘excessieve’ winsten, als bedrijven niet snel meer gingen doen om hun productie op te voeren, en zo hun steentje bijdragen aan het normaliseren van de energieprijzen. 

[…]

Niet even enthousiast

De olie- en gasbedrijven zijn niet even enthousiast over die belastingen. Bij Shell lijken ze langzaam te wennen aan het idee – bij de presentatie van de kwartaalcijfers vorige week was vertrekkend topman Ben van Beurden ineens mild, waar een kwartaal eerder een andere bestuurder nog waarschuwde dat investeringen in gevaar konden komen. Ook BP zei dinsdag braaf zijn deel bij te dragen aan de Britse ‘meevallerbelasting’ – 800 miljoen dollar in totaal dit jaar naar verwachting van het bedrijf.

[…]

Maar Exxon Mobil uitte weer snoeiharde kritiek. Bestuursvoorzitter Darren Woods zei vorige week: „Er is in de VS debat of onze industrie niet een deel van haar winsten moet laten terugvloeien naar het Amerikaanse volk. Maar dat is natuurlijk exact wat wij doen: via dividenduitkeringen.” De Amerikaanse branchevereniging voor olie- en gasbedrijven noemde Bidens uitlatingen „campagneretoriek” en waarschuwde voor averechtse effecten. De investeringen om de productie op te schroeven zouden zo juist in gevaar komen.

Shell heeft overigens nog niets bijgedragen aan de Britse belasting. Het bedrijf zei vorige week dat het zoveel kapitaaluitgaven heeft gedaan rond de exploitatie van nieuwe en het ontmantelen van oude gas- en olievelden in de Noordzee dat er onvoldoende winst overbleef om de belasting over te betalen. Dat was keurig volgens de regels, aldus het concern.