“Piekbelasters kunnen zowel agrarische bedrijven als industrie zijn”, schreef stikstofbemiddelaar Johan Remkes in zijn rapport. Dat betekent dat niet alleen boeren, maar ook een aantal industriële bedrijven hun stikstofuitstoot naar nul moeten brengen. Maar vrijwillig uitkopen of verplaatsen lijkt niet haalbaar. Voor de industrie is alleen innoveren een reële optie.
Het kabinet maakte vrijdag bekend het advies van Remkes over te nemen, maar de ministers betwijfelen of het lukt om binnen een jaar 500 tot 600 piekbelasters uit te kopen.
Er is (nog) geen officiële, openbare lijst met piekbelasters. Er zijn wel twee lijsten van het RIVM met de top 100 van ammoniakuitstoters en stikstofoxidenuitstoters in Nederland. Die werden eerder dit jaar gepubliceerd.
Stikstofbegrippen: wat betekenen ze?
Stikstof is op zichzelf niet schadelijk voor mens en natuur, maar schadelijke vormen van stikstofverbindingen wel, zoals ammoniak en stikstofoxiden. Ammoniak is een chemische verbinding tussen stikstof en waterstof, die vooral uit de landbouw komt. Stikstofoxiden, een verbinding tussen stikstof en zuurstof, komen vooral uit de industrie en het verkeer.
Bedrijven en verkeer stoten stikstof uit (emissie) en dat is schadelijk als het op natuurgebieden neerslaat (depositie).
Grote uitstoters zijn niet per definitie piekbelasters. De stikstofuitstoot van piekbelasters moet in bepaalde mate ook neerslaan op stikstofgevoelig natuurgebied in de buurt. Hoe dichter bij een natuurgebied, hoe groter de kans dat het een piekbelaster is. Ammoniak uit landbouw slaat sneller neer op de natuur, omdat de schadelijke stoffen dichter bij de grond uitgestoten worden.