Nederland stapt uit een omstreden energiehandvestverdrag. Dat heeft minister Jetten van Klimaat in een debat in de Tweede Kamer aangekondigd. Volgens Jetten is het Energy Charter Treaty (ECT) niet in lijn met het Parijse klimaatakkoord en staat het ECT het halen van het ‘anderhalvegraad-doel’ in de weg.
Het verdrag uit 1994 is bedoeld om de internationale samenwerking in de energiesector te bevorderen. Het is omstreden omdat producenten van fossiele energie op basis van het verdrag claims neer kunnen leggen bij overheden als zij worden benadeeld door klimaatbeleid. Ze kunnen niet alleen een schadevergoeding vragen voor de investeringen die zijn gedaan, maar ook voor gederfde inkomsten. Dat leidt tot torenhoge claims.
[…]
Als Nederland uit het ECT stapt, is het niet zo dat alle huidige en toekomstige claims van de baan zijn. In het verdrag is een ‘sunset clause‘ opgenomen die het fossiele bedrijven mogelijk maakt investeringen twintig jaar na het verlaten van het ECT nog te claimen.
Wanneer Nederland het ECT verlaat, is nog niet bekend. Later komt het kabinet met een uitgebreide Kamerbrief hierover. Op 22 november komen alle ECT-leden samen in Mongolië om over de aanpassingen in het verdrag te stemmen.