Sinds 1991 worden elk jaar gemiddeld 189 miljoen mensen in ontwikkelingslanden het slachtoffer van extreem weer, bijvoorbeeld door schade aan hun woning of een gebrek aan hulpmiddelen. Dat staat in een maandag verschenen rapport van The Loss and Damage Collaboration.
In het rapport staat ook dat de fossiele brandstofindustrie tussen 2000 en 2019 zo’n 30 biljoen dollar (30 biljoen euro) winst heeft gemaakt. In dezelfde periode liepen de economische kosten van klimaatschade in 55 van de kwetsbaarste landen op tot 525 miljard dollar. Tegenover elke 1 miljard dollar klimaatschade in deze landen staat dus 60 miljard dollar winst van de fossiele industrie.
Alleen al in de eerste helft van 2022 maakten zes fossiele bedrijven genoeg winst om wereldwijd alle klimaatschade te compenseren. En dan nog zouden deze bedrijven 70 miljard dollar winst overhouden, heeft The Loss and Damage Collaboration berekend.
Volgens het rapport proberen rijke landen de discussie over de economische schade van klimaatverandering te frustreren. “Dat rijke landen klimaatschade in ontwikkelingslanden niet compenseren, toont het gebrek aan politieke wil”, zegt Bertram Zagema, klimaatexpert van Oxfam Novib.