Een circulaire stad heeft driekwart minder energie nodig, zegt ingenieursbureau Sweco.
Als een stadsdeel circulair wordt ontworpen, kan de energiebehoefte met driekwart afnemen. Dat beweert het internationale architecten- en ingenieursbureau Sweco, dat ook in Nederland 1700 medewerkers heeft, in het nieuwe rapport Circular City Transformation.
26 KWh
Het onderzoeksteam van Sweco baseert zijn berekening op een ontwerp dat het heeft gemaakt voor de industriële stadswijk Näringen in de Zweedse stad Gävle. Dit stadsdeel wordt omgetoverd tot een circulaire woonwijk met zesduizend woningen. De energiebehoefte van een gemiddelde woonwijk zou kunnen dalen van 113 KWh per m2 nú tot 26 KWh in 2040; als de architectuur energie-efficiënt wordt, er lokaal voedsel wordt geproduceerd, het voedselafval wordt vergist tot biogas, er een deeleconomie ontstaat rond fietsen en elektrische voertuigen, en de gevels en daken van de huizen worden bedekt met zonnepanelen.
Wickevoort
Een voorbeeld van een circulaire wijk die aan deze voorwaarden lijkt te gaan voldoen is de wijk Wickevoort, die nu wordt ontwikkeld aan de rand van het dorp Cruquius in de Haarlemmermeer. Opvallend is ook de ecologische wijk Lanxmeer in Culemborg. In Amsterdam wordt het oude industriedeel Buiksloterham, op de noordelijke IJ-oever, omgebouwd tot een circulaire woonwijk waar water wordt hergebruikt, de energie lokaal wordt opgewekt, vooral gereisd wordt met elektrische deelauto’s en fietsen, en er een biovergister komt voor het organische afval.